2013. szeptember 11., szerda

Kuruc.info: Újabb hasznos intézmény: "roma kutatóközpont" az ablakon kidobott pénz még hatékonyabb szétosztásáért

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Újabb hasznos intézmény: "roma kutatóközpont" az ablakon kidobott pénz még hatékonyabb szétosztásáért
Sep 11th 2013, 13:55

"Roma kutatóközpont" kezdi meg működését Budapesten. A munkacsoport feladatai közé tartozik "a romák általános helyzetének elemzése, a helyzetüket javítani szándékozó közpolitikai célok megfogalmazása, valamint (és főleg:) a támogatási források hatékony és célzott felhasználását biztosító elemzések készítése".

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kutatóközpont feladata az is, hogy "elemezze a felzárkóztatás érdekében a kormány és az ORÖ által kötött keretmegállapodás eredményeit, valamint szakmai háttéranyagokat készítsen". A központnak szakmai és erkölcsi küldetése is van Kelet-Közép-Európában - hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy a magyar kormány cigánypolitikájáról hamis kép alakult ki Európában. Magyarországon példaértékű modell működik: fejlett cigánypolitika és integrált fejlesztési program mellett van egy eltökélt kormányzat, és van a cigányságnak egy törvényes képviselete - mondta Farkas Flórián, hozzátéve, hogy a kormányfő nyíltan, "nem asztal alatt" felvállalja az ügy kezelését, és szerinte emiatt vádolják igaztalanul rasszizmussal. A munkacsoport feladata az is, hogy ezekre a hamis feltételezésekre választ adjon - jelentette ki. Mint hangsúlyozta, a magyarországi modell jó, exportálható, éppen úgy, mint akár például az 1993-as kisebbségi törvény vagy a kormány és az ORÖ keretmegállapodása. A magyarországi modell utat mutathat akár Európának is - mondta. A munkacsoport szakmai vezetője Balogh László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának oktatója - közölte Farkas Flórián.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, az elmúlt három évben "a romák ügyének előmozdítása érdekében" többet tettek, mint bárki a rendszerváltás és a 2010-es kormányváltás közötti időszakban. Példaként említette, hogy uniós forrásból fejlesztési programok indultak a "roma nők" foglalkoztatásának elősegítésére, a cigánytelepek felszámolására, valamit a munkaerő-piaci integráció érdekében. A "szegregáció" csökkentésére indított 151 programhoz kapcsolódóan mintegy 15 milliárd forint értékben kötöttek támogatási szerződést - jegyezte meg.

Bene Dániel, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kutatóközpontot az ESZA és az ORÖ 2012 szeptemberében kötött keretmegállapodásában foglaltak végrehajtása érdekében hozták létre. A központ munkatársait - jelenleg 11-et - uniós forrásból foglalkoztatják, tagjait az ORÖ választja ki.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése