2013. szeptember 30., hétfő

Kuruc.info: Szeptembertől már nem magyar Komárom legnagyobb iskolája

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Szeptembertől már nem magyar Komárom legnagyobb iskolája
Sep 30th 2013, 16:31

Idén először fordul elő Komáromban, hogy a legnagyobb létszámú alapiskola nem magyar tannyelvű. A Komenský utcai szlovák iskola tudott egyedül bővülni, és így átvette az első helyet.

Szeptember folyamán kialakultak a végső létszámok az egyes alapiskolákban. Komáromban összességében 62 tanulóval csökkent a létszám az önkormányzat által fenntartott 6 (3 magyar, 3 tót) - alapoktatási intézményben. Az összes iskolában csökkent a diáklétszám, kivéve a Komenský utcán, ahol a tavalyi létszámhoz képest 15 tanulóval több tanul. Jelenleg a Komenský az egyetlen intézmény, ahol 500 feletti (518) a nebulók száma.

Hosszú éveken keresztül a legnagyobb iskola cím a Munka utcai iskolának járt, amely jelentősen vezette a mezőnyt. A tavalyi évhez képest ott most 40 tanulóval kevesebben tanulnak, az összlétszám először esett 500 alá, 483 tanulóval. Bár az iskolakezdők aránya nem zuhant nagyot, de a kifutó nagy létszámú évfolyamok miatt jelentősen csökken az összlétszám.

Az iskolák fejpénzt kapnak működésükre, így a számok változása meglehetősen érzékenyen érinti az intézményeket. Jelenleg közel 1200 eurós fejpénz jár, így az összlétszám változását ezzel az összeggel lehet beszorozni, hogy a költségvetés módosulását láthassuk.

Az elsősöknél az Eötvös vezet

A legtöbb elsős viszonylatában az Eötvös utcai iskola vezet 60 tanulóval, őket követi a Komenský (56) és a Munka utcai alapiskola (53). A Jókai Mór Alapiskolában 62-ról 45-re csökkent az elsősök létszáma, azonban ennek oka nem az érdeklődés hiányára vezethető vissza. Bár többen szerettek volna a Jókai Mór iskolába beiratkozni, a kapacitásuk csak két osztály nyitását engedte meg a tavalyi hárommal szemben, így több érdeklődőt át kellett irányítaniuk.

Újra komoly gond elé néz a Határőr utcai iskola, ahol tavaly nagy javulás volt érzékelhető. A tavalyi 39 elsős (2 osztály) helyett idén csak 14 tanuló kezdte meg tanulmányait az iskolában. Az összlétszám így tízzel, 166-ra csökkent. Az iskola minden bizonnyal újra gazdasági segítségre szorul majd, hogy fedezni tudja kiadásait.

Magyar és tót tanulók aránya

Idén magyar tannyelvű alapiskolákban 1326 tanuló, szlovák tannyelvűben pedig 1075 tanuló tanul, azonban a magyar intézményekhez tartozik még az egyházi Mariánum 207 tanulója az első 9 évfolyamban. Ez alapján összesítve 41 százaléknyi a tót, 59 százaléknyi pedig a magyar tannyelvű alapiskolás diák Komáromban.

A csökkenés az összlétszám tekintetében a magyar iskolákat jobban érintette. A tavalyi évhez képest 61 tanulóval kevesebb (1387 - 1326) tanul a magyar önkormányzati alapiskolákban. A szlovák iskolákban ez a csökkenés csupán egy tanulónyi (1076 - 1075).

Részletes adatok a táblázatban.

Zoom

(Bumm nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése