2013. szeptember 30., hétfő

Kuruc.info: "Hátrányos megkülönböztetés" a bűnözők lakta cigánygettó fallal elkerítése Nagybányán

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Build - Release - Deploy

Automate your build process. Integrates with 50+ Dev tools.
From our sponsors
"Hátrányos megkülönböztetés" a bűnözők lakta cigánygettó fallal elkerítése Nagybányán
Sep 30th 2013, 15:32

A román legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben erősítette meg, hogy Nagybánya polgármestere "hátrányos megkülönböztetést" gyakorolt, amikor másfél méteres betonfallal vetetett körül egy főleg cigányok által lakott nyomornegyedet - tudatta hétfőn az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

A legfelsőbb bíróság a diszkriminációellenes tanács fellebbezését hagyta jóvá pénteki határozatában. A CNCD korábban 6000 lejes bírságot rótt ki Catalin Chereches polgármesterre a Horea úti tömbházakat körülvevő fal felépítéséért. A polgármester azonban megtámadta a hatóság határozatát, és elsőfokon megnyerte a pert.

A mostani jogerős bírósági ítélettel is megerősített CNCD-határozat a bírság mellett a fal lebontását javasolja, és olyan intézkedések megtételét kéri a nagybányai polgármestertől, amelyek "javítanak a nyomornegyed lakóinak lakhatási körülményein".

A CNCD közleményben üdvözölte a legfelsőbb bíróság határozatát, és úgy értékelte, az ítélet erőteljes üzenetet hordoz a "diszkriminációellenes harcban". A tanács ugyanakkor ajánlkozott arra, hogy szakvéleményt vagy támogatást nyújt a helyi vagy központi hatóságoknak, ha megoldásokat keresnek a "sebezhető csoportok" védelmében.

Június elején egy másik jogerős ítélet is született a nagybányai fal ügyében. Akkor a Bukaresti Táblabíróság elutasította a Romani Criss cigány jogvédő szervezet keresetét, és a fal felállításának a törvényessége mellett foglalt állást.

Nagybánya polgármestere 2011 nyarán emeltetett másfél méter magas falat a város egyik nyomornegyede köré. Azzal indokolta a száz méter hosszú fal megépítését, hogy a panelben élő cigánycsaládok rendszeresen zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, és a környéken magas a bűncselekmények száma.

Az intézkedés számos, az "emberi jogokért küzdő" rajvédő szervezet tiltakozását váltotta ki.

(MTI korrigálva)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése