2013. szeptember 30., hétfő

Kuruc.info: Elhunyt Borbély Gábor nyugalmazott apostoli protonotárius, kanonok, nyugalmazott főesperes-plébános

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Build - Release - Deploy

Automate your build process. Integrates with 50+ Dev tools.
From our sponsors
Elhunyt Borbély Gábor nyugalmazott apostoli protonotárius, kanonok, nyugalmazott főesperes-plébános
Sep 30th 2013, 07:19

Az udvarhelyszéki Nagygalambfalván szeptember 28-án, életének 83. évében elhunyt Borbély Gábor nyugalmazott apostoli protonotárius, kanonok, nyugalmazott főesperes-plébános. Halálával Erdély ismét egy nagy római katolikus lelkipásztort veszített el, egyikét az utolsó jelentőseknek. Borbély Gábor már nyugalmazott lelkipásztorként kapott fölkérést 2007-ben, hogy mondja el a pünkösdszombati szentbeszédet a csíksomlyói búcsún, fönn a Nyeregben. Szólt a népességfogyásról, fölemlítette a XX. századi legnagyszerűbb példaképeinket. Élete alkonyán kápolnát szentelt, harangtornyot állíttatott a majdnem teljesen kálomista szülőfalujában, Nagygalambfalván.


Borbély Gábor

Csíksomlyón, 2007-ben, fönn a Nyeregben a gyáva, a "román testvéreink" szeretetére fölszólító egyes katolikus papokkal szemben Borbély Gábor atya pünkösdszombati szentbeszédében mert szólni a nemzet védelmének, megtartásának szükségéről, nagy példaképeinkről: "Nagy küzdő férfiak jártak előttünk. Magyarország bíboros hercegprímása, Mindszenty József, amikor az ellenséges tankok romhalmazzá lövik Budapestet, az ő szívében a Gondviselésbe vetett bizalmában nem tudnak kárt tenni. Báró altorjai Apor Vilmos, a legnagyobb székelyek egyike, aki Segesváron született, ott, ahol 1562-ben a székelyeket megfosztották ősi jogaiktól. Isten nekünk ajándékozza Apor Vilmost, a későbbi vértanú püspököt. Puskacsövek, géppuskák elé áll, karjait kitárva, mint Jézus a kereszten, s úgy védi meg az édesanyákat, a lányokat, a nőket, hogy becsületükön ne essen folt", mondta a népi motívumokkal ékesített miseruhába öltözött Borbély Gábor atya 2007-ben Csíksomlyón.


Borbély Gábor Csíksomlyón, 2007-ben

Borbély Gábor az udvarhelyszéki Nagygalambfalván született 1930. november 20-án. Akárcsak egy ideig Nyirő József, Borbély Gábor édesapja is molnár volt a Nagy-Küküllő menti színtiszta református faluban. A lelkész római katolikus szülei tehát a megélhetés végett máshonnan kerültek oda Nagygalambfalvára. Székelyek voltak, s ezt a kivételes, isteni adottságot Borbély atya élete végéig híven megőrizte. Borbély Gábor a középiskola elvégzése után - falubelije, Kányádi Sándor visszaemlékezése szerint - bekerült a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolára, ahol a híres Márton Áron püspök úgynevezett nagyosztályába tartozott. Csakhogy Erdély püspökét a román kommunisták letartóztatták, s a harminckét tagú évfolyam otthagyta a teológiát. Borbély Gábor ekkortól vízvezeték-szerelőként kereste a kenyerét, majd munkaszolgálatos katona lett a román hadseregben. Amikor Márton Áron a börtönből házi őrizetbe került, a szétszéledt hallgatók fölkeresték és ismét elkezdték a másodévet, majd három esztendő múlva, 1957-ben a püspök Gyulafehérváron pappá szentelte őket, így Borbély Gábort is.

A végzett fiatal pap Jobbágyfalván két, majd Brassóban hat esztendőn keresztül segédlelkész, káplán. A megszálló hatóságok 1965-ben bevonják a lelkészi működési engedélyét, s egy évnyi szünet után visszaadják, ám azzal a föltétellel, hogy továbbra is csak segédlelkészként folytathatja a munkáját, és távoznia kell Brassóból. A kikötés értelmében 1966-1968 között segédlelkész Kézdivásárhelyen, majd a hatósági tilalom föloldása után Márton Áron kinevezi a kézdiszéki Altorja plébánosának. Csíkszeredába 1979-ben kerül plébánosnak, s rá egy esztendőre a Felcsíki Főesperesi Kerület főesperese lesz.


Borboly Csaba átadja Borbély Gábornak a Márton Áron-emlékérmet Kisgalambfalván

Kányádi Sándor azt is meséli róla, hogy a 2000-ben nyugállományba vonult pap életének utolsó szakaszában visszament oda, ahol született, nevelkedett, Nagygalambfalvára. A Malomszer utcában megvett egy székely parasztházat, s a saját költségén átalakíttatta római katolikus kápolnává. Azért érezte szükségét 2006-ban a ház-kápolna kialakításának, mert Nagygalambfalván a Székelydobóról és máshonnan történt benősülések következtében ekkor már közel félszáz római katolikus élt. A kápolna titulusa Árpád-házi Szent Erzsébet lett, mert a falu református templomában - amely a református térhódítás előtt természetesen katolikus volt - látható a magyar női szent igen régi és szép ábrázolása. A kápolna udvarára haranglábat állíttatott, s a benne lakó harangot is a plébánosi fizetéséből egy életen keresztül félrerakott pénzből vásárolta. Borbély Gábor az imaház falára márványtáblát helyeztetett Nagygalambfalva másik híres szülöttének, az Erdély leghíresebb ferencesének is mondott László Miklós Polikárp emlékének megörökítésére. A falu határában álló Keresztfa-dombon négy méter magas keresztet állíttatott a második világháború és a román kommunizmus magyar áldozatainak emlékére. A régi öregek elbeszélése szerint korábban, a reformáció térhódítása előtt és még utána is feszület állt a nagygalambfalvai Kereszt-dombon, s az atya ezért állíttatta pontosan erre a helyre. Borbély Gábornak életművének elismeréseként egy évvel ezelőtt Márton Áron-emlékérmet adományozott Kisgalambfalván Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borbély Gábor, nyugalmazott főesperes-plébános temetési szertartása szeptember 30-án, hétfőn 14 órakor kezdődik szülőfalujában, Nagygalambfalván az általa létesített Árpád-házi Szent Erzsébet kápolnában bemutatandó szentmisével, majd azt követően végső nyugalomra helyezik a falu régi temetőjében levő családi sírhelyen.

Lux perpetua luceat ei!

Hering József - Kuruc.info

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése