2013. október 17., csütörtök

Kuruc.info: Öt ország került be ideiglenesen az ENSZ BT-be - Izrael nincs köztük

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Öt ország került be ideiglenesen az ENSZ BT-be - Izrael nincs köztük
Oct 17th 2013, 17:05

Az ENSZ Közgyűlése a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává választotta Chilét, Csádot, Litvániát, Nigériát és Szaúd-Arábiát csütörtökön.

Csádot, Litvániát és Szaúd-Arábiát először, Chilét és Nigériát viszont már negyedik alkalommal választották a testület tagjává. A világszervezet legfontosabb döntéshozó szervének a vétójoggal rendelkező öt állandó tagon kívül tíz nem állandó tagja van. Ezek az államok két évet töltenek a testületben, úgy, hogy évente ötöt cserélnek le közülük. A most megválasztott új tagok 2014. január 1-jén Azerbajdzsánt, Guatemalát, Marokkót, Pakisztánt és Togót váltják fel. Rajtuk kívül Argentína, Ausztrália, Dél-Korea, Luxemburg és Ruanda a többi nem állandó tag.

A Biztonsági Tanács nem állandó tagjait országcsoportonként választják - meghatározott számú képviselője van a testületben a Nyugat-Európa és mások nevű országcsoportnak, az ázsiai és csendes-óceáni térségből, továbbá Afrikából álló csoportnak, valamint Kelet-Európának és Latin-Amerikának. Ahhoz, hogy egy jelöltet megválasszanak, a 193 ENSZ-tagország kétharmadának, vagyis 129-nek a szavazatát meg kell kapnia. Előfordulhat, hogy egy országcsoport egyik jelöltjének sem sikerül kétharmados többséget szereznie, és a procedúra elhúzódik. 1979-ben például a közgyűlésnek két és fél hónapra volt szüksége, hogy megválassza a latin-amerikai nem állandó tagot.

A Biztonsági Tanács az ENSZ-alapokmány értelmében elsődlegesen felelős a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért, a tizenöt tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország.

(MTI)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése