2013. október 17., csütörtök

Kuruc.info: Egy lap szerint Iránban működő izraeli kémhálózat adatait adták ki a törökök a perzsáknak - Ankara cáfol

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Egy lap szerint Iránban működő izraeli kémhálózat adatait adták ki a törökök a perzsáknak - Ankara cáfol
Oct 17th 2013, 17:30

Olyan Izraelnek kémkedő emberek személyazonosságát fedte fel az irániaknak Ankara, akik Törökországban találkoztak Moszad-kapcsolataikkal - írja a Ynet az amerikai The Washington Postban megjelent értesülésre hivatkozva. Az izraeliek részben Törökországból működtették az Iránban lévő hálózatot a két ország közti, kényelmesen átjárható határok miatt. Jól értesült források szerint a török lépésnek az volt a célja, hogy jelentős károkat okozzon a hírszerzés területén Izraelnek.


Teheráni kapcsolatai miatt Izraelben azt gyanítják, hogy Hakan Fidan, a török hírszerzés főnöke árulhatta el a zsidó állam iráni kémeit. Az izraeli kémszervezet több mint ötven évig működött együtt a törökökkel, így meglepetést okozott, hogy a törökök információkat adnak át egy ellenséges hatalomnak.

Jeruzsálemben úgy vélik, hogy Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ezzel állt bosszút a török Mavi Marmara hajó ellen három éve végrehajtott izraeli kommandósakcióért, vagy ekképp kívánta segíteni a palesztinok ügyét, és ez az ügy is hozzájárulhatott, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő csak vonakodva kért bocsánatot török kollegájától.

A török hírszerzést 2010 óta irányító Hakan Fidan Erdogan közeli tanácsadója, és Ehud Barak még izraeli védelmi miniszterként Irán-barátsággal vádolta.

Mint ismeretes, 2007 óta öt atomkutatóval és a ballisztikusrakéta-program vezetőjével végeztek a Moszad mészárosai, legutóbb a számítógépes hadviselés vezetőjét gyilkolták meg.

Frissítés: a török külügyminiszter cáfol

"A Hakan Fidannal kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek" – jelentette ki Ahmet Davutoglu a közép-törökországi Konyában a Dogan hírügynökség jelentése szerint.

"Ez a hamis információ világosan mutatja, milyen kiválóan végzi munkáját Hakan Fidan" – mondta a miniszter, Törökország elleni rágalomhadjáratot emlegetve. "Hakan Fidan és a hírszerzés többi ügynöke csak a török kormánynak és parlamentnek tartozik számadással" – tette hozzá a külügyminiszter.

A Reuters brit hírügynökség név nélküli ankarai tisztviselőket idézett, akik szerint a The Washington Post cikke része a Törökország hitelvesztését célzó kampánynak, amelyet olyan külföldi hatalmak indítottak, amelyek zavarónak találják Törökország befolyásának erősödését a Közel-Keleten.

(Kuruc.info - MTI nyomán)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése