2013. szeptember 25., szerda

Kuruc.info: Retekimádó Reding a franciáknak: a cigányok "nem romák, hanem egyének"

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Retekimádó Reding a franciáknak: a cigányok "nem romák, hanem egyének"
Sep 25th 2013, 12:17

Viviane Reding uniós alapjogi biztos szerint a "romák integrációjáról Franciaországban kialakult polémia", beleértve Manuel Valls belügyminiszter kijelentését ("a cigányok többsége nem akar beilleszkedni"), választási célokat szolgál.

"Ha nem tévedek, választások következnek Franciaországban. Amikor nem akarunk olyan fontos dolgokról beszélni, mint a költségvetés vagy az államadósság, akkor mindig megtaláljuk a romákat" - vádaskodott az Európai Bizottság alelnöke szerdán a France Info francia hírrádiónak adott interjúban a fél év múlva esedékes önkormányzati választásokra utalva.

A luxemburgi uniós biztos szerint "a kérdés már évek óta megoldható lett volna". Arra is emlékeztetett, hogy Franciaország is aláírta az európai állampolgárok szabad áramlásáról szóló szabályokat. "Ők nem romák, hanem egyének. Csak bírói döntés alapján rakhatók ki, ha valami olyat tettek, amely az adott állam törvényeibe ütközik" - kelt a cigánybűnözők védelmére Reding. 

Hozzátette: "50 milliárd euró áll rendelkezésre, és nem használják fel. Fogalmam sincs, hogy miért nem. A lehetetlenségig hagyjuk elfajulni a dolgokat, és nem történik integrációs munka. Letettük a pénzt az asztalra. A polgármestereknek fel kéne ezt használniuk, és azt látom, hogy ezt a pénzt nem használják fel ... A pénz nem érkezik meg oda, ahova kéne, a településekre, a polgármesterekhez, oda, ahol a problémák vannak" - sorolta a buta liba, azt sugallva, hogy pénzzel megoldható a megoldhatatlan.

Viviane Reding nem először bírálta a francia kormánynak a kelet-európai cigányokkal szembeni fellépését: 2010-ben Nicolas Sarkozy előző konzervatív államfő kormányzása idején a "romák" kitoloncolását második világháborús epizódokhoz hasonlította. Az Európai Bizottság akkor szankciókkal fenyegette meg Franciaországot a szabad áramlásról szól irányelv megsértése miatt. Párizs utóbb módosította a bevándorlási törvényét, és harmonizálta az uniós jogszabályokkal.

A szerdai francia lapok arra emlékeztettek, hogy a Franciaországban tartózkodó román és bolgár cigányok száma évek óta nem változik, 15-20 ezer között mozog, a kiutasítás után többségében ugyanazok jönnek vissza. Az illegális cigánytelepek helyzete a választások közeledtével viszont rendszeresen kampánytémává válik. A hivatalos adatok szerint a tavaly kiutasított 37 ezer külföldi állampolgár közül 13 ezer volt román és bolgár.

(MTI korrigálva)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése