2013. szeptember 25., szerda

Kuruc.info: Közel két tucat polgármestert és intézményvezetőt idéztek be a bíróságra a székely zászló miatt Hargita megyében

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
Közel két tucat polgármestert és intézményvezetőt idéztek be a bíróságra a székely zászló miatt Hargita megyében
Sep 26th 2013, 04:43

A bíróságra voltak hivatalosak szerda reggel azok a csíki polgármesterek, továbbá tanintézmények és önkormányzati fenntartású intézmények vezetői, akik ellen idén márciusában tett feljelentést a kitűzött székely zászlók miatt Ilie Sandru maroshévízi nyugalmazott pedagógus.

Tizenegy csíki község polgármesterét, a Hargita megyei önkormányzat elnökét, illetve további tíz, önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjét idézték be szerda reggelre a csíkszeredai bíróságra. Az ügy apropója az a bűnügyi feljelentés, amit az ügyészségnek a közintézményekre kitűzött székely zászló ügyében áprilisban hozott döntése ellen tett le a nyáron a bíróságon Ilie Sandru nyugalmazott maroshévízi pedagógus. Mint ismeretes, a vizsgáló hatóság tavasszal úgy határozott – az akkor szintén Ilie Sandru által benyújtott feljelentést megvizsgálva –, hogy nem kezdeményez eljárást a csíki intézményvezetők ellen. A szerda reggeli tárgyaláson a csíkszentmártoni és csíkszentkirályi községvezetők jelentek meg, a madarasi és a pálfalvi elöljárót ügyvédeik képviselték. Sem a felperes, sem a többi beidézett személy nem érkezett meg a kitűzött időpontra, így a tárgyalást október 30-ra halasztották.

A prefektúra egyelőre nem gyakorol nyomást

„Teljesen alaptalan Ilie Sandru keresete. Úgy vélem, annak idején az ügyész helyesen értékelte a rendőrség zárójelentését, és nem indítványozott eljárást azon polgármesterek és iskolaigazgatók ellen, akik az általuk vezetett intézményekre kitűzték a székely zászlót. Úgy hiszem, hogy a mostani Európában nekünk, székelyföldi magyaroknak ez egy alapvető jogunk" – fogalmazott a tárgyalást követően Gergely András. Csíkszentmárton polgármestere kifejtette, Románia is az EU tagja, így alkalmazkodnia kell azokhoz a kisebbségi törvényekhez, amelyek szavatolják azt a jogot, hogy a nemzeti kisebbségek saját nemzeti szimbólumaikat használhatják.

„Annak idején az engem kihallgató rendőröknek is elmondtam, a szimbólumaink használata nemcsak törvényes, hanem alkotmányos is, hiszen a nemzeti címer alkotó elemei a székely szimbólumok" – nyomatékosított a községvezető. Székely Ernő csíkszentkirályi polgármester úgy értékelte, ezzel a bírósági eljárással Hargita megyében is újrakezdődött a székely zászló elleni hadjárat. Az elöljáró ugyanakkor megjegyezte, a prefektúra egyelőre nem követi a háromszéki kormánybiztosi hivatal példáját, így egyetlen olyan átiratot sem küldött, amely a székely zászló eltávolítására szólítaná fel az intézményvezetőket.

Tavasszal nyomozott a rendőrség

Az Ilie Sandru nyugalmazott maroshévízi pedagógus által a csíkszeredai ügyészségre benyújtott, március 27-én iktatott feljelentés nyomán bízták meg a rendőrséget azzal, hogy vizsgálják meg, van-e törvényes alapja a székely zászlók középületekre történő kitűzésének. Sandru (akinek ősei még a Sándor nevet viselhették - a szerk.) azt kifogásolta, hogy az intézmények nem tartják be a marosvásárhelyi ítélőtábla tavaly szeptemberben hozott döntését, amellyel hatályon kívül helyezte Hargita Megyei Tanácsának 2009/269-es határozatát, amely a megye zászlójává nyilvánította a székely lobogót.

Hasonló feljelentést tettek le a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi ügyészségre is. Több polgármestert és iskolaigazgatót is beidéztek kihallgatás céljából a rendőrségre március és április folyamán, azt kérdezték tőlük, miért tűzték ki a zászlót, ki utasította erre őket, mit jelképez a lobogó, és kitől kapták azt. A rendőrség végül azt a javaslatot tette, hogy az ügyben ne induljon büntetőeljárás. Az ügyészség ezzel egyetértett.

A kivizsgálás kapcsán akkor Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy Romániában nincsen olyan hatályos jogszabály, mely tiltaná a helyi, megyei vagy regionális zászlók használatát, és úgy vélte, a rendőrségi vizsgálat az intézményvezetők megfélemlítését szolgálja.

(Székelyhon nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése