2013. szeptember 25., szerda

Kuruc.info: Lassítja a tizenévesek agyfejlődését a sok amúgy is egészségtelen energiaital

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
What drives your body?

Explore your exercise, sleep and food data to discover your body on projectaddapp
From our sponsors
Lassítja a tizenévesek agyfejlődését a sok amúgy is egészségtelen energiaital
Sep 25th 2013, 11:50

A koffein fogyasztása lassíthatja a fiatalok agyfejlődését - hívták fel a figyelmet svájci kutatók az állatkísérleteik során kapott eredményekre. Mindez azért fontos, mert a gyerekek és fiatalok fogyasztotta koffein mennyisége több mint hetven százalékkal emelkedett az utóbbi harminc évben, a növekedés pedig mindenek előtt a koffeintartalmú energiaitalok számlájára írható.

A serdülők - az emlősállatok fiatal egyedei is - különösen sokat és mélyen alusznak, ezalatt "érik meg" az agy - olvasható a kutatást támogató Svájci Nemzeti Alap (SNF) közleményében.

A zürichi gyermekkórház munkatársa, Reto Huber elmondta, hogy ez a folyamat feltehetően a mély alvás idején zajlik, amikor fontos idegi kapcsolódások, vagyis szinapszisok épülnek ki, mások megszakadnak, a hálózat hatékonyabbá válik, javul az agy teljesítő képessége.

A Huber vezette kutatócsoport öt napon át adott olyan mennyiségű koffeint kísérleti patkányoknak, amely emberi fogyasztásra átszámolva napi három-négy csésze kávénak felel meg. Megmérték az állatok agyi elektromos tevékenységét, és megállapították, hogy a mély alvás ideje egy hét elteltével megrövidült.

A csak koffeinmentes, tiszta vizet ivó patkányokkal összehasonlítva ezeknek a rágcsálóknak sokkal több idegsejt-összeköttetésük maradt. A kutatók arra következtettek, hogy lelassult az agy érési folyamata. Ez megmutatkozott a patkányok viselkedésében is: ahogy nőnek, általában egyre kíváncsibbak lesznek, ám a koffeinfogyasztó állatok csoportja óvatos és félénk maradt.

Huber szerint a serdülőkor az agy érésének érzékeny időszaka, sok pszichiátriai betegség is ilyenkor jelentkezik. Ugyan a patkány agya világosan különbözik az emberétől, az idegrendszer fejlődésének sok párhuzamossága miatt felvetődik a kérdés, nem meggondolatlanság-e a gyerekek és a serdülők koffeinfogyasztása. Ezt további kutatásoknak kell kideríteniük.

(MTI javítva)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése