2013. október 9., szerda

Kuruc.info: Rezesova a baleset előtti percben is telefonált - a rendőrök még a SIM kártyát sem tudták kivenni

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Rezesova a baleset előtti percben is telefonált - a rendőrök még a SIM kártyát sem tudták kivenni
Oct 9th 2013, 06:24

Folyamatosan hívogatták és sms-ekkel bombázták Felvidékről a négy ember halálát okozó Eva Rezesovát a baleset éjszakáján, miközben terepjáróval a végzetes ütközés helyszíne felé száguldott. A HVG birtokába került a szlovák milliomosnő híváslistája, amelyben egy sor furcsaság van. A rendőrség „megfelelő eszköz" híján még a SIM kártyát sem tudta kivenni a készülékből, sőt, nyomozás közben visszaadták a lefoglalt mobilt a vádlottnak.


„Eva nem ihatott alkoholt, mert nem bírta", ha ivott, hisztérikus viselkedés lett úrrá rajta. (…) Ha ivott, előfordult, hogy „menekült otthonról, ami azt jelentette, hogy beült a kocsijába, és azzal elment, nem lehetett telefonon sem elérni. Utána rájöttem arra, hogy ezt azért csinálta, mert élvezte, hogy ilyenkor mindenki aggódik érte, és mindenki őt keresi" – így beszélt a tavaly M3-on halálos balesetet okozó Eva Rezesováról korábbi élettársa, egyik kislányának apja, Erik Fischer, amikor tanúvallomást tett a magyar rendőrségen. A férfi meg nem erősített információk szerint maga jelentkezett a hatóságnál, amely – egy rendőrségi feljegyzés alapján – eredetileg ki sem akarta hallgatni.

A lap birtokába került tanúkihallgatási jegyzőkönyv szerint Fischer nyíltan beszámolt arról is, hogyan romlott meg a viszonyuk, szerinte elsősorban Rezesova családja, illetve a nő súlyosbodó alkoholproblémái miatt. Arról is beszélt, hogy szétköltözésük után is többször megjelent nála egykori párja, utoljára pont a balesetet megelőző éjjel fél 2 és 2 között. Csak a nő BMW terepjáróját látta az ablakból, mert mire kiért, az autó elhajtott. Nem sokkal utána egy szerinte érthetetlen sms-t kapott Rezesovától, amire még vissza is írt neki, hogy biztos megint részeg.

Hogy ezt követően a baleset éjszakája, 2012. augusztus 21-e is egy Fischer vallomásában körülírt alkalmakhoz hasonló autóba bevágódva „menekülés", miközben aggódva próbálják elérni, nem tudni. Rezesovát többek között négy ember halálát okozó ittas állapotban elkövetett járművezetéssel vádolják, a szervezetében kimutatott alkohol mennyiségét, befolyásoló hatását a még zajló bírósági eljárás során több szakértői véleményben elemezték. A másik fő kérdés a sebesség, illetve Rezesova állítása, miszerint olyan hirtelen tért ki elé a Fiat, hogy már nem tudta elkerülni az ütközést.

Ugyanakkor érdekes információkkal szolgálhatott volna a baleset éjszakájáról Rezesova mobiljának részletes, szolgáltatótól kikért híváslistája. A híváslista, illetve a Rezesova iPhone-jára vonatkozó hatósági intézkedések egy sor szakmai kérdést felvetnek az egész vizsgálattal kapcsolatban, amelyeket hiába tett fel a lap a rendőrségnek, a bíróságnak, vagy az adatokat szolgáltató mobilcégnek.

Folyamatosan hívogatták

Az elsőre legfeltűnőbb dolog a hajnali időponthoz képest szokatlanul nagy adatforgalom: 38 tétel szerepel Rezesova híváslistáján nagyjából másfél óra alatt, attól kezdve, hogy az északi országhatárhoz közeli novajidrányi bázisállomás észleli a mobilját 3 óra 12 perckor a baleset valószínűsíthető időpontjáig, 4 óra 45-ig. Pedig a közel negyven valamilyen típusú mobilkommunikációba nem számolták bele a listán szintén szereplő GPRS adatátviteleket, illetve a magyar szolgáltatótól érkező, vélhetően rendszerüzeneteket.

A híváslisták, illetve az ezekről készült rendőrségi jelentés alapján nyilvánvaló, hogy a balesetet megelőző órákban a Felvidékről Csonka-Magyarországra autózó Rezesova folyamatosan mobilozott, méghozzá ugyanazzal az öt személlyel: oda-vissza keresik egymást, sorra jönnek az sms-ek, van, hogy nem veszi fel annak a hívását, akivel 2 perccel korábban beszélt. A listában nagyon sok a továbbirányított hívás, vélhetően a bekapcsoló hangpostára.

Csak egy példa a folyamatos és hektikus mobilozás érzékeltetésére: a telefonban „Mamka" néven szereplő hívónak – aki az elnevezés alapján valószínűsíthetően a bírósági tárgyalásokon is megjelenő édesanyja – nem vette fel a telefont, mikor a híváslista alapján a baleset előtt kevesebb mint tíz perccel kereste. Ugyanakkor egy másik női nevet 1:42-kor, 1:48-kor, 1:52-kor és 1:59-kor is felhív, ugyanez a nő visszahívja 2:31-kor, 2:32-kor, majd Rezesova 2:42-kor megint rácsörög, de 2:46-kor már nem veszi fel neki a telefont, 2:57-kor viszont röviden, egy percig megint beszélnek. Egy Duso becenéven elmentett személy 2:58-kor kezdi hívogatni, van, hogy percenként, neki is olykor nem veszi fel a telefont, máskor beszélnek, de mellette sms-t is próbál küldeni neki.

A baleset előtti percben is telefonált

A Plus 1 den szlovák napilap szerint a milliomosnő a baleset előtt néhány másodperccel beszélt telefonon barátjával, Lukás Trnovskyval. A híváslistán teljes nevek nem szerepelnek, de van egy „Laska" néven elmentett szám, amely tótul azt jelenti, hogy szerelmem. Erről a számról is hasonló intenzitással keresték Rezesovát a balesetet megelőző órákban, de vele többször beszélt is Rezesova. Ennek a listának az adatai nem vágnak egyben mindenhol a másik, összesítő híváslistával, sem a hivatkozott rendőrségi jelentéssel.

„Laska" az adatok alapján a balesetet megelőző alig fél órán belül 4:20-kor, 4:25-kor, 4:34-kor és 4:44-kor is felhívta Rezesovát, aki nagyon röviden – olykor csak pár másodpercre – ezeket a hívásokat fogadta is. A jelentésben ezek közül a hívások közül nem is szerepel mindegyik, a másik híváslistában pedig további nem fogadott hívások is vannak ugyanerről a telefonszámról.

A baleset a szakértők szerint 4:45 körül történt, a nyomozás adataira építő vádiratban információink a következő megfogalmazás szerepel: „04 óra 45 percet megelőző – pontosan meg nem határozható időpontban" ütközött neki Rezesova BMW X5-e hátulról a belső sávban éppen egy nyerges vontatót előző Fiat Puntónak, amelynek mind a négy utasa meghalt. A híváslista szerint Rezesovának 4:43-kor egy, 4:44-kor pedig két „sikertelen" bejövő hívása is volt, míg a másik lista szerint „Laska"-val még beszélt is ugyanabban a percben, 4:44-kor. A szolgáltató adatai alapján ez az utolsó hívás – a vádirat alapján talán a baleset percében – 3 másodperc után véget ért.

Ugyanerről, a „Laska" néven elmentett számról percekkel a baleset után, 4:54-kor újra hívják Rezesovát, és a híváslistában ez 9 másodpercig tartó bejövő „hívás"-ként szerepel, vagyis az adatok alapján úgy tűnik, mintha a telefont fel is vették volna. Ezzel szemben a tárgyaláson több tanú, illetve maga Rezesova is azt állította, hogy miután kimászott a fejtetőre fordult terepjáró hátsó ablakán, az autó közelében tartózkodott, soha nem merült fel, hogy telefonált volna bárkivel.

Senkit nem hallgattak meg közülük a rendőrök

A telefont ráadásul benn a kocsiban találták meg, legalábbis az iratokban akkor bukkan fel, mikor rögzítik, hogy más tárgyak mellett ezt is megtalálták a gödöllői telephelyre beszállított BMW-ben. Ebben az szerepel, hogy a „vezető ülés előtti padlólemezről" került elő az iPhone készülék, amit le is fotóztak. Az már korábban ismert volt, hogy Rezesova nem volt bekötve, de ebben a jelentésben olvasható az is – és ezt egy a dokumentumhoz csatolt fotón is megörökítették –, hogy a vezető oldali biztonsági öv „az ülés háta mögött áthúzva becsatolt állapotban volt", vagyis az övet szándékosan a sofőr ülése mögött tartották a baleset idején.

A nyomozás során senkit nem hallgattak ki azok közül, akik – gyakorlatilag a baleset percében is – mobilon kommunikáltak, vagy kommunikálni próbáltak Rezesovával, pedig ők valószínűleg tudják, milyen állapotban vezetett, illetve magyarázattal szolgálhattak volna arra, miért hívogatják többen folyamatosan.

A bíróság az egyik tárgyaláson meghallgatta tanúként a szolgáltató Vodafone egyik munkatársát, aki azonban nem akart nyilatkozni a listák közötti látszólagos ellentmondásokra vonatkozó kérdésekre. Helyette Tóth Béla, a Vodafone biztonsági igazgatója válaszolt, miszerint a listában „szigorúan – és súlyos szankciókkal – védett személyes adatok" vannak, amit kizárólag a hatóságnak adnak ki, „harmadik felek részére, beleértve a sajtó munkatársait is, semmiféle további tájékoztatást, értelmezést, útmutatást, nem tudnak nyújtani". Arra a felvetésre, hogy a nyilvános tárgyaláson is elhangzott információkról lenne szó, a cég már nem válaszolt.

„A védelem végig arra hivatkozott, hogy a vádlott hangvezérléssel, Bluetooth-on keresztül telefonált, így ennek semmi köze nem lehet a balesethez. Ugyanakkor nem is vizsgálták, hogy ez valóban így történt-e, vagy kézzel babrált-e valamit a telefonon ilyen nagy sebességnél" – mondta Hantos Ádám ügyvéd, a balesetben elhunyt két házaspár hozzátartozóinak a jogi képviselője. Tudomása szerint a mobilcella-információkat abból a szempontból sem vizsgálták, hogy milyen sebességgel vezetett Rezesova, arra hivatkozva, hogy a Vodafone rendszere és az autópályán lévő kamerák időbeállítása eltér egymástól. A vádhatóság szerint a szlovák milliomosnő a megengedett 130 km/h sebességet jelentősen túllépve, 170-180-cal száguldott az M3 autópályán, de ezt még több igazságügyi szakértői vélemény segítségével próbálja megállapítani a bíróság. Az egyik szakértő szerint közvetlenül a balesetet megelőző percekben a szlovák nő 175,6 km/h-s átlagsebességgel haladt – egyáltalán nem mindegy tehát, hogy bármi elvonta-e a figyelmét a vezetésről.

Az ügyvéd szerint a tárgyaláson a Vodafone munkatársa több kérdésre nem tudott pontos választ adni, de szerinte az egész kérdéskörnek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget az eljáró hatóságok, mert elkönyvelték, hogy a kocsiban Bluetooth volt. Hantos tudomása szerint sem idézték be vagy kérdezték ki a Rezesovát telefonon hívogató embereket, így a vele többször beszélő élettársát sem. Hantos arról sem tud, hogy az eljárás során ellenőrizték volna a telefon, illetve az autó kommunikációs beállításait annak megállapítására, működhetett-e úgy a bluetooth-os adatátvitel, ahogy Rezesová elmondása alapján működnie kellett volna.

Egy névtelenséget kérő biztonsági szakértő szerint a rendőrségnek pontosan rögzítenie kellett volna, hogy a telefont az autóban hol, milyen körülmények közt találták meg, még közvetlenül a baleset után, nem csak a telepre beszállítást követően. „Tényleg nem kellett levennie a kezét a kormányról, volt esetleg a készülékben ehhez autós kártya, illetve a BMW-ben milyen kommunikációs rendszer volt, a listában jelölt GPRS adatátvitel mit jelent, navigációs térképek letöltése, vagy interneten skype-olt, esetleg képeket nézegetett?" – sorolta a felmerülő kérdéseket a forrás.

Egy iPhone "eszköz" sem akadt a rendőrségen

A HVG birtokába csak egyetlen olyan rendőrségi anyag került, amely részletesebben foglalkozik a telefonnal: a „napi tevékenységről" készült jelentésben két rendőr leírja, hogyan kapcsolják be az iPhone 4-et, és rögzítenek belőle egyes információkat, így – a Vodafone hívásinformációival helyenként nem egybevágó – híváslistát, illetve olyan alapadatot, mint a telefonkönyvbe felvett kontaktok számát.

A rendőrségi jelentésben nincs nyoma annak, hogy kimentettek volna információkat, illetve bevontak volna bármilyen, ehhez a típushoz jobban értő szakértőt, miközben még azt is feltüntették, hogy „az érintőképernyő érzékenysége miatt" három számot véletlenül felhívtak, de „azonnal megszakították" a hívást. A sértett hozzátartozóit képviselő ügyvéd nem tud arról, hogy a baleset éjszakáját megelőző mobilozásról más szakértői vélemény készült volna.

A mobilra vonatkozó rendőrségi jelentés azzal végződik, hogy a SIM kártyát nem tudták kivenni a telefonból, mert ennek „az iphone egységből való eltávolítása csak megfelelő eszközzel lehetséges, amely hatóságom rendelkezésére nem állt". Az iPhone-hoz valóban tartozik egy „eszköz", amit a készülékbe benyomva kivehető a kártya, ez azonban a megkérdezett szakértők és iPhone-tulajdonosok egybehangzó állítása szerint akár egy gombostűvel vagy gémkapoccsal helyettesíthető, ráadásul bármelyik típusú iPhone kulcsa használható lett volna.

Már nyomozás közben visszaadták a telefont

A rendőrség ráadásul az iPhone-t már a nyomozás közben kiadta Rezesovának – a vádirat szerint a bűnjelek közül csak ezt, illetve a szintén autóban megtalált tabletjét. Erről egy külön rendőrségi átadás-átvételi dokumentum készült, amelyben "a mai napon" a hivatalos helységben kiadják a készülékeket, csak éppen a dátum marad le, így hivatalosan nem is lehetne megállapítani, mikortól nincs a hatóság birtokában a mobil. A biztonsági területen dolgozó, híváslistákhoz értő forrás egyszerűen érthetetlennek nevezte pont a telefon visszaadását, hiszen szerinte erről rengeteg hasznos információt ki lehetett volna nyerni a bizonyítási eljárás során, míg így ezek simán megsemmisíthetők. „Ha van egy kis esze, azonnal beledobta a Dunába" – jegyezte meg.

A lap szerette volna megkérdezni a nyomozó hatóságot a birtokába került dokumentumok alapján felmerült kérdésekről, de a Pest Megyeri Rendőr-főkapitányságtól azt a választ kapták: a nyomozás már lezárult, az iratokat átadták a vádat képviselő főügyészségnek, így ettől kezdve ők már nem jogosultak válaszolni. A Pest Megyei Főügyészség viszont arra hivatkozott, hogy már folyik a tárgyalás, keressék a bíróságot. Ezután a Budapest Környéki Törvényszékre is eljuttatták részletes kérdéssorukat, ott viszont azt közölték, hogy a felvetett kérdések bizonyítékra vonatkoznak, amiket csak a bizonyítási eljárás lezárulta után, már magában az ítéletben fog értékelni a bíróság...

(HVG nyomán)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése