2016. november 23., szerda

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-delegációjának vezetője elgondolkodtatónak tartja, hogy a magukat a nemzeti szuverenitás védelmezőinek tekintő Fidesz képviselői miért utasították el az Európai Bíróság véleményének a kikérését. Nemzeti szuverenitás < globális tőkeérdek "amennyiben ezt ki lehetne lőni, úgy értelmét veszítené az egész CETA."

"amennyiben ezt ki lehetne lőni, úgy értelmét veszítené az egész CETA."

Nemzeti szuverenitás < globális tőkeérdek

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-delegációjának vezetője elgondolkodtatónak tartja, hogy a magukat a nemzeti szuverenitás védelmezőinek tekintő Fidesz képviselői miért utasították el az Európai Bíróság véleményének a kikérését. Szerdán az Európai Parlamentben (EP) a kormánypárt képviselői szavazatukkal védték http://alfahir.hu/mennyit_er_a_fidesz_ismet_a_multik_oldalan_szavaztak_az_europai_parlamentben az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) befektetési bírósági rendszerét (ICS).

Balczó Zoltán szerda esti közleményében emlékeztetett arra, hogy a nemzetállamok felett álló ICS lehetőséget teremt a globális cégeknek arra, hogy tagországokat pereljenek be választott magánbíróságon, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a tevékenységük állami korlátozása profitkiesést okozott számukra. A korlátozásnak lehet környezetvédelmi, közegészségügyi vagy más társadalmi-gazdasági oka, amelynek érvényesítése során egy szuverén kormány a lakosságtól kapott felhatalmazással jár el. Ennek ellenére döntése megtámadható, s az említett bírósági eljárás sok esetben a befektető cégnek ítél meg jelentős összegeket - fogalmaz a jobbikos politikus.

Megdöbbentőnek tartja, hogy 419 nem szavazattal 258 igennel szemben, 22 tartózkodás mellett az Európai Parlament elutasította az indítványt. A szabadkereskedelmi egyezmény kritikusai szerint a befektetési bírósági rendszer nem egyeztethető össze az európai jogrenddel - amennyiben ezt ki lehetne lőni, úgy értelmét veszítené az egész CETA.

Balczó Zoltán szerint egyébként ezzel világossá vált, a nemmel szavazók még azon az áron is a globális gazdasági szereplők érdekét képviselik, hogy az általuk támogatott nemzetközi megállapodás ellentétes lehet az uniós alapszerződésekben foglaltakkal.

"Az nem meglepő, hogy a DK képviselői is közéjük tartoznak, de azon el lehet gondolkodni, hogy a magukat a nemzeti szuverenitás védelmezőinek tekintő Fidesz képviselői miért utasították el az Európai Bíróság véleményének a kikérését"

- írta közleményében a politikus.

http://alfahir.hu/nemzeti_szuverenitas_globalis_tokeerdek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése