2016. október 28., péntek

Ez az állítás önmagában igaz. Ilyen pocsék kormányzással ennyire nincs valódi nemzeti ellenzék, valami hiba kell hogy legyen. “A poszt nem állás, hanem misszió. Próbára fog tenni, de segíteni szeretnék, mert szerintem a Jobbik 2010 óta egy helyben toporog.”

A Jobbik nem rendelkezik saját médiabirodalommal, írják. Ez igaz is, az Index, ATV, és Simicska Lajos tulajdonai nem sajátok. Nem az a lényeg mit írnak rólad a 23 oldalon, hanem hogy a címlapon vagy. Lehetne ezekben azzal is szerepelni hogy már megint milyen náci volt a Jobbik, a fordított hatás meglenne azoknál, akik utálják a folyton ferdítő liberális médiát. Aztán van, akit se pro se kontra nem zavar a nácizás, az se baj ha néppártosodik és már nem lehet rámondani, ugyanúgy marad Jobbikos.

"A poszt nem állás, hanem misszió. Próbára fog tenni, de segíteni szeretnék, mert szerintem a Jobbik 2010 óta egy helyben toporog."

Ez az állítás önmagában igaz. Ilyen pocsék kormányzással ennyire nincs valódi nemzeti ellenzék, valami hiba kell hogy legyen.

Közben megfigyelhetjük hogy a Hídfő oldal is kritikus a Jobbikkal szemben. Mert az tényleg nem egy Jobbikos oldal, semmi köze hozzá és azért. :)

Mélypontra esett a Jobbik támogatottsága

http://www.hidfo.ru/2016/10/melypontra-esett-a-jobbik-tamogatottsaga/

Drámaian visszaesett a Jobbik támogatottsága, amióta megkezdte az úgynevezett "néppártosodás" stratégiát, amely eredetileg a szavazótábor bővítését célozta volna. A Jobbik ki akart lépni a rétegpárti létből, de ez nem sikerült, a liberális médiához hozzáigazodással pedig aktivistáinak nagy részét is elveszítette.

Két nappal ezelőtt hozták nyilvánosságra a Tárki egy közvélemény-kutatásának eredményeit, amelyből kiderült, hogy a Jobbik támogatottsága folyamatosan csökkent az elmúlt negyedévben, és a párt szavazótábora mára az MSZP-ével megegyező. A mérés szerint a Jobbik számára ez az elmúlt két év leggyengébb eredményét jelenti; a teljes népesség körében a párt népszerűsége 14%-ról 10%-ra esett.

"a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága július és október között 30 százalékról 32 százalékra változott, míg a pártválasztók körében 49 százalékról 54 százalékra nőtt. Eközben a Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 14 százalékról 10 százalékra, a pártválasztók körében pedig 22 százalékról 17 százalékra csökkent. A szocialista párt tábora lényegileg változatlan: a teljes népesség körében a júliusi 8 százalékot követően októberben 9 százalékon, a pártválasztók körében pedig 13 százalék után 15 százalékon áll." – írták.

A kutatóintézet szerint ez a Jobbik leggyengébb eredménye az elmúlt két év során. Ez a megállapítás azt mutatja, hogy a párt "arculatváltási kísérlete" kudarcot vallott, és ahelyett, hogy a szavazótábor bővülését hozta volna, a Jobbik támogatottsága immár hosszú távon csökkenő trendet mutat.

A párt azonban nem csak szavazókat veszített: a napokban nyilvánosságra jutott a Publicus intézet egy kutatása, amiből kiderült, hogy mára az összes párt közül a Jobbik követői a legpasszívabbak. Mivel a Jobbik korábban radikális jobboldali szavazóbázisra épített, a támogatói bázis magvát képező követőik azt sem tartják hihetőnek, hogy a Jobbik nem rendelkezik saját médiabirodalommal – hiszen a párt képviselői mindennapos szereplőjévé váltak a liberális sajtónak – pl. Index, ATV -, és Simicska Lajos újságának, a Magyar Nemzetnek.

A néppártosodás stratégiája a párt számára katasztrófával végződött. Teret nyertek a médiában, de a mérések szerint elveszítették szavazóik tekintélyes hányadát, és elkötelezett aktivisták sokaságát. Az utóbbi felmérések eredményei alapján a radikális jobboldali szavazók lemorzsolódását az sem akadályozta meg, hogy a pártvezetésben máig jelen vannak a nemzeti radikalizmus ismert alakjai (akik eközben – saját bevallásuk szerint – maguk is a "néppártosodás" irányát képviselik). Toroczkai László, a Jobbik elnöke a pártba belépésekor azt mondta, amiatt fogadta el Vona Gábor felkérését, mert a párt évek óta nem tud növekedni. "A poszt nem állás, hanem misszió. Próbára fog tenni, de segíteni szeretnék, mert szerintem a Jobbik 2010 óta egy helyben toporog."

A közvélemény-kutatásokból azonban mára látható vált, hogy a párt nem tudja fenntartani azt az irányt, amit az úgynevezett "néppártosodással" megkezdett. A Jobbik több évi alakváltás után heteken belül arra kényszerülhet, hogy visszaforduljon a rétegpárti létbe, és ezzel próbálja mérsékelni a szavazóbázis további lemorzsolódását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése