2017. április 27., csütörtök

Nem lesz 3 éves munkaidőkeret, mégsem módosítják a munkaidőkeret törvényi szabályait. Nem támogatja az Országgyűlés gazdasági bizottsága a munka törvénykönyvének módosítását, így a képviselők a javaslat visszavonását kezdeményezték. Az ülésen felszólaló szakszervezeti vezetők mindegyike azt kérte a bizottságtól, hogy ne támogassák a javaslatot.

Nem lesz 3 éves munkaidőkeret

Mégsem módosítják a munkaidőkeret törvényi szabályait

Adminisztratív teher mindkét oldalon

– 2017.04.26. 03:26 –

Elmarad egyelőre a munka törvénykönyvének módosítása: a gazdasági bizottság annak visszavonását kezdeményezte. A szakmai szervezetek szerint szükségtelen a módosítás, és csak a multik érdekeit szolgálta volna.

Nem támogatja az Országgyűlés gazdasági bizottsága a munka törvénykönyvének módosítását, így a képviselők a javaslat visszavonását kezdeményezték. Az ülésen felszólaló szakszervezeti vezetők mindegyike azt kérte a bizottságtól, hogy ne támogassák a javaslatot. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a jelenlegi szabályozás is extrém módon rugalmas lehetőséget biztosít a munkaidő beosztására a Magyarországon tevékenykedő vállalkozásoknak, így szükségtelen a módosítás. Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a távirati iroda beszámolója szerint pedig azt hozta fel, hogy a munkaadók jelentős többsége két, illetve három hónapos munkaidőkeretet alkalmaz, az ennél hosszabb, például 12 hónapos munkaidőkeretet a foglalkoztatók kizárólag kollektív szerződés mellett alkalmazhatják. A hosszabb munkaidőkeret egyébként nagyon komoly adminisztratív elszámolási terhet jelent a munkaadóknak és a munkavállalóknak is – mondta, majd hozzátette: a módosítást a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán amúgy sem egyeztette a kormány. Czomba Sándor, a bizottság fideszes alelnöke a felszólalások után kijelentette: jelen formájában a javaslat nem alkalmas arra, hogy betöltse a szerepét, ezért a bizottságtól annak visszavonását kérte. Szocialista társa, Szakács László felvetését, hogy vajon május 1-je után visszakerül-e ez a törvény a parlament elé, határozottan visszautasította.

Mint ismert, a fideszes Bánki Erik által kezdeményezett módosítás értelmében a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónapra emelkedett volna a munkaidőkeret. A szakmai szervezetek tiltakoztak a javaslat ellen, egyebek mellett a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közölte: a módosítás csak a multik érdekeit szolgálta volna, a munkavállalókét nem.

http://magyarhirlap.hu/cikk/86254/Megsem_modositjak_a_munkaidokeret_torvenyi_szabalyait

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése