2014. január 15., szerda

[Lapszemle] SZÍRIAI HELYZETJELENTÉS - Elõzmények: Kitessékelik az országból a szíriai nagykövetség munkatársait - Hazánk elismeri a szíriai ellenzéki Nemzeti Koalíciót - Sikertelen puccskísérlet Szíriában - Oroszország, és az Egyesült Államok szíriai humanitáriánus programon dolgozik - Kik és mennyivel finanszírozzák a szíriai zsoldosokat - Olajpiac feletti hatalmat ígérhetett Szaúd-Arábia az oroszoknak, ha kiállnak a szíriai rezsim mögül - Elszakad a cérna Szaúd-Arábiában

Nemzeti Hírháló  
Feliratkozás Imerősöknek Kapcsolat Nyomtatás Hozzászólás Szüneteltetés Leiratkozás
"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára,
s általa az egész világ kegyelmet nyer."






A "Hedvig-dosszié" a Komáromi Szalonban
2014. január 14. Felvidék.ma

"Malina Hedvig mi vagyunk" - ezzel a mottóval rendezik meg a Komáromi Szalon idei első beszélgetőestjét, amely a már megszokott helyszínen (Rév - Magyar Kultúra Háza, Komárom), időpontban (szerda, január 15. 18.00), de nem a megszokott "csomagolásban" történik.

Az egyetlen változás, hogy a rendezvény ezúttal szlovák nyelven zajlik majd. Ezt részben a témaválasztás, teljes egészében pedig a meghívott vendégek indokolják. A több évig húzódó rendőri zaklatások miatt tavaly decemberben Magyarországra távozó Malina Hedvig ügyéről a Komáromi Szalon közönsége előtt Jozef Hastót és Roman Kvasnicát, az egykori nyitrai diáklány pszichiáterét és ügyvédjét Vrabec Mária, az Új Szó szlovákiai magyar napilap munkatársa kérdezi. Az újságíró 2010-ben szlovák és magyar nyelven Hedvig címmel könyvet jelentetett meg a megvert diáklány ügyéről, melyben a szerző részletesen felidézi - magát Malina Hedviget is megszólaltatva - a támadás körülményeit, a nyomozás leállítását, a sértett ellen felhozott politikai vádakat, Malina Hedvig ellen tett feljelentést, majd a vádemelést és végül az eljárás lezárását.
Vonalban levők száma

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

SZÍRIAI HELYZETJELENTÉS
2014.01.14 22:11 Hídfő.net

A hétvége során nagy számban adták meg magukat a kormány ellen harcoló banditák Szíria több térségében. Damaszkusz mellett, miután a terrorista bandák valamennyi vezetője távozott, a még harcoló bandák utóvéd harcokban teljesen kiszorultak a városból. 350-en adták meg magukat a hadseregnek, ők saját bevallásuk szerint az Al-Nusra tagjai.

A fővárosban gőzerővel dolgoznak az elektromos hálózat beüzemelésén a frissen felszabadult területeken. Aleppóban a terrorbandák teljesen kiszorultak a belvárosból. Nagyon kaotikus helyzet alakult ki, és súlyos harcok folynak az aleppói gyermekkorház épületében és környékén. Mint kiderült, a terroristák ide rendezték be az egyik főhadiszállásukat, lőszerraktárak és fogolytelepek vannak itt, több riportert és újságírót is fogva tartanak. Információk szerint több mint 200 terrorista van a kórházban és a körülötte elhelyezkedő épületekben. A foglyokat élő pajzsként használják. Ami rendkívül szomorú, és amelyet a világsajtó el akar hallgatni, hogy az általuk elfoglalt területekről kivonuló terrorbandák elképesztő vérengzéseket csapnak. Nőket, gyerekeket, öregeket és férfiakat lőnek halomra az utcákon a szaúdiak által támogatott vahabita fegyveresek. Minden ok vagy indok nélkül. Ezeket támogatja Szaúd-Arábia, és a nyugati 'kulturvilág'.


Ilyen kép fogadta a felszabadított területeken Aleppóban a hadsereget, civilek válogatás nélkül tucatjaival kivégezve.


Egy Madai nevű üdülőterületen a hadsereg és a fegyveres csoportok átmeneti tűzszünetet kötöttek, amelyet a hadsereg kihasznált arra, hogy egy parancsnokuk átment a fegyveresek vezetőjével tárgyalni. Közölte az ultimátumot, amely szerint a légierő bombázása kezdi meg a tűzszünet végét, vagy elfogadják a kormány által felajánlott teljes amnesztiát, ha leteszik a fegyvert. A tárgyalások után 350 fegyveres tette le a fegyvert, és adta át a teljes területet. Azóta már az áram és víz hálózat javításán dolgoznak.

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Kitessékelik az országból a szíriai nagykövetség munkatársait
2012-12-18. 21:01 MTI - Kuruc.info

Az év végéig el kell hagyniuk az országot a budapesti szíriai nagykövetség munkatársainak. Az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat a magyar kormány többé nem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek - közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedden.

A tárca sajtófőnökét azzal kapcsolatban kereste meg az MTI, hogy Magyarország szombaton a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének.

Kaleta Gábor úgy fogalmazott, a döntés következtében "Magyarország kormánya már nem tekinti az Aszad-rezsimet a szíriai nép legitim képviselőjének", így az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat sem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország a szíriai ellenzéket Szíria törvényes képviselőjének ismerte el, be kellett zárni a jelenlegi damaszkuszi magyar képviseletet. (A romló biztonsági helyzet miatt a külképviselet december 5-én már felfüggesztette tevékenységét.) Ugyanez történt a budapesti szíriai képviselet esetében is - tette hozzá -, a Külügyminisztérium felkérte a diplomatákat, hogy az év végéig hagyják el az országot. A kettő szorosan összefügg és következik egymásból - jegyezte meg.

A sajtófőosztály vezetője a damaszkuszi magyar nagykövetség épületével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a diplomáciai kapcsolatokról Bécsben, 1961. április 18-án aláírt nemzetközi szerződés szerint "ha a két állam között a diplomáciai kapcsolatok megszakadnak, vagy a képviseletet véglegesen vagy időlegesen visszahívták, a fogadó állam köteles - még fegyveres összeütközés esetén is - tiszteletben tartani és megvédeni a képviselet helyiségeit, annak vagyontárgyaival és irattárával egyetemben".

Kapcsolódó:
   Az év végéig el kell hagyniuk az országot a budapesti szíriai nagykövetség munkatársainak
   Videó: Syria-Békés Demonstráció Szíriai Nagykövetség Budapest, 2011.05.12.

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Hazánk elismeri a szíriai ellenzéki Nemzeti Koalíciót
2012. december 15. 13:16 Külügyminisztérium

Magyarország álláspontja szerint a csaknem két éve zajló szíriai válság során a saját népe ellen háborút viselő, tízezrek halálát, menekülthullámot, pusztítást, humanitárius katasztrófát okozó és súlyos emberi jogsértéseket elkövető, diktatórikus Aszad-rendszer elvesztette legitimitását, és távoznia kell a hatalomból. Közlemény.


Magyarország úgy véli, minél előbb következik be a politikai rendszerváltás Szíriában, annál előbb kap esélyt a szíriai nép jövőjének szabad alakítására. Magyarország ezért úgy döntött, hogy elismeri a szíriai felkelők és az ellenzék által novemberben Dohában életre hívott Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének. Ezzel a döntésével Magyarország nincs egyedül: a nemzetközi közösség egyre szélesedő köre, köztük több EU-tagállam és a Szíriai Nép Barátai Csoport találkozóin résztvevő, a szíriai változás mellett elkötelezett számos ország lépett erre az útra. Magyarországnak ez a döntése támogatást jelent a demokratikus átalakulást, a szabad választásokat, az emberi jogok érvényesülését célzó törekvéseknek, amelyek arra irányulnak, hogy a szíriai nép szabadon dönthessen sorsáról.

Fontosnak tartjuk, hogy a Nemzeti Koalíció egyesítse, kifejezze akaratát és megfelelő teret adjon a szír társadalom valamennyi törekvésének, irányzatának, csoportjának, és biztosítsa az etnikai és vallási kisebbségek, különösen a szíriai keresztény közösségek jogait és részvételét az ország jövőjét érintő döntéshozatalokban.

Kapcsolódó:
   Magyarország is beállt a szíriai lázadók mögé
   Ha a kormány zsidóbérenc voltát kell bizonygatni, Martonyi is tud keményen fogalmazni - de csak akkor
   "Az EU tiszteletben tartja Izrael politikai érzékenységeit" - így hát mehet a zsidóknak a 300 millió euró az adónkból


*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Sikertelen puccskísérlet Szíriában
Az elnök szerint ellenfelei megbuktak, az ellenzék új vezetőséget választ
2013. július 4., csütörtök MHO/MTI

Miközben a szíriai ellenzék új vezetőséget választ, az elnök szerint meghiúsult a megbuktatására irányuló kísérlet. Bassár el-Aszad elmondta, csak a közvetlen nyugati beavatkozás gyengíthetné meg a kormány erejét.

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint meghiúsult a megbuktatására irányuló kísérlet. Közben az ellenzék gyűlést kezdett az új vezetőség megválasztására csütörtökön Törökországban. A nyugati erők által támogatott, ám erősen megosztott Szíriai Nemzeti Koalíció két hónap alatt immár második alkalommal próbálja meg egységesíteni szervezeteit Isztambulban. A koalíció, amely ellenzéki politikai csoportokat, forradalmi mozgalmakat és katonai egységeket is képvisel, nemrég a Szíriai Forradalmi Mozgalommal bővítette tagszervezeteinek számát.

Jelenleg George Szabra ideiglenes elnök vezeti a koalíciót, miután Ahmed Moáz el-Hatíb márciusban lemondott az elnöki tisztségről arra hivatkozva, hogy az ellenzéket támogató országok "ellenőrzésük alá próbálják vonni a szíriai felkelést". Előző, május végén tartott gyűlésükön az ellenzéknek nem sikerült új vezetőséget választani és a tervezett második genfi békekonferenciával kapcsolatos egységes álláspontot kialakítani.


Az állami al-Tavra című újság interjút közölt csütörtökön a szíriai elnökkel, melyben Bassár el-Aszad elmondta, ami az országban történik, az nem forradalom, és a Szíria elleni "összeesküvés" során az ellenzék és nyugati támogatóik kifogytak az eszközökből.

"Az igazi forradalmak népfelkelések, melyek pusztán belső erőkből, spontán szerveződnek... Eközben az, ami Szíriában történik, a kezdetektől fogva idegen jegyeket mutat" - nyilatkozta Aszad hozzátéve, hogy "az összeesküvő országok bevetették anyagi, morális és pszichológiai eszközeiket Szíria ellen, és mára nem maradt más, mint a közvetlen külföldi beavatkozás". Szerinte ez utóbbi az egyetlen olyan lehetőség, amely a kormány erejét meggyengíthetné - ezt viszont ő valószínűtlennek tartja.

A szíriai kormányzat a konfliktus 2011-es kezdete óta ragaszkodik álláspontjához, miszerint nem a tömegek forradalmáról, hanem nyugati kormányok által támogatott összeesküvésről van szó. A felkelőket terroristáknak, iszlamista szélsőségeseknek és az olajban gazdag öböl menti államok zsoldosainak bélyegezte a szíriai vezetés. Aszad szerint a jelenlegi események a terrorizmus országává alakítják Szíriát, amit a káosz és a külföldi erők segítenek.

Kapcsolódó:
   Szíria: több tucat felkelővel végeztek
   Véres harcok Homsznál
   Szíriai felkelők: Amikor nem elég a közös ellenség
   Totális háborút hirdetettek a dzsihádisták
   Szíria: Szabadon engedték a svéd újságírókat
   Egymást öli az ellenzék Szíriában
   Elindult Szíriából az első vegyifegyver-rakomány
   Több tucat dzsihadista halt meg Szíriában
   A Cape Ray startra kész
   Szíria: Rakéta csapódott egy buszba

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Oroszország, és az Egyesült Államok szíriai humanitáriánus programon dolgozik
01/13/2014 Közel-Kelet jelene

"Az Egyesült Államok és Oroszország azon dolgozik, hogy bővítse a humanitárius segély eljuttatásának lehetőségét Szíria aSzriai Szabad Hadsereg, és a militáns csoportok által lezárt térségeibe." - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mai sajtótájékoztatóján.

"Dolgozunk azon, hogy bővítsük a humanitárius eljuttatás lehetőségeit azokba a térségekbe, amelyek jelenleg le vannak zárva. Méghozzá úgy a kormány, mint az ellenzék által elzárt térségekbe" - tett hozzá Lavrov.

John Kerry az Egyesült Államok külügyminisztere közölte egy újságírói kérdésre, melyet Ariel Sharon temetése után tettek fel neki Lavrov nyilatkozatával kapcsolatban, hogy a Szíriai Szabad Hadsereg kész megnyitni bizonyos térségeket a humanitárius segély szállítmányok előtt.

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius missziójának vezetője komoly aggodalmának adott hangot nemrégiben a szíriai állampolgárok válságossá vált élethelyzete miatt.

Amos szerint bizonyos területeken, többek között Damaszkusz külvárosaiban az emberek az éhezés határán állnak. Sok beteg és sebesült képtelen elhagyni a konfliktus körzetét, a humanitárius segítség pedig nem jut el oda a folyamatos harcok, és a militáns csoportok, valamint a terrorszervezetek fosztogatása miatt.



Putin: A kongresszusban hazudnak Sziriával kapcsolatban

Önmagában az USA kongresszusa és szenátusa azzal foglalkoznak, hogy legitimálják az agressziót. Mi pedig mindannyian odaragadtunk a TV képernyőihez és várjuk, lesz megoldás vagy nem lesz. Beszélni viszont másról kel, arról hogy ez alapvetően megengedhetetlen.



Kapcsolódó:
   Simó Endre mindenkit tüntetni hív a szíriai békéért
   Syria army secures Aleppo International Airport


Újabb katonai sikerek Aleppóban... szép volt fiúk!


*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Szíriai Hírek: Kik és mennyivel finanszírozzák a szíriai zsoldosokat

Egy fontos tudnivaló arról, hogy kik és mennyivel finanszírozzák a szíriai zsoldosokat.....a listán rajta van Soros György is.

E képet mi már természetesen megosztottuk egyszer.. de sajnos a legtöbben nem veszik észre a lényeget, csak ha nagyon próbáljuk figyelmüket felkelteni..

Minden esetre, ennél pancserebb forradalmat el sem lehet képzelni, az egész nyugati világ támogatja, Izrael, Törökország, az arab olaj diktatúrák.. több ország zsoldosa, terroristája... mind hiába, persze ígérjük Soros-nak is meg a többieknek, hogy bármennyit fektettek bele pluszba. NEM FOG SIKERÜLNI NEKTEK AMIT AKARTOK!


Milliárdos libanoni család, a volt Rafiq Al Hariri miniszterelnök családja, kik nagyon jó kapcsolatban vannak a szaúdi titkos szolgálattal, és a királyi családdal. Nagy szerepük volt a Szíria ellenes háborúban mivel nekik érdekük megdönteni a szír rendszert, bármibe is kerül.


*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Olajpiac feletti hatalmat ígérhetett Szaúd-Arábia az oroszoknak, ha kiállnak a szíriai rezsim mögül
2013. augusztus 27., kedd 444.hu

A mindig mozgalmas diplomáciai szivárogtatások világában is erősnek számító sztorit hozott le a Telegraph. Hivatalosan persze sehol nem megerősített információk szerint Szaúd-Arábia titokban olyan ajánlatot tett Oroszországnak, aminek révén közösen ellenőrizhették volna a világ olajpiacának jelentős részét. Cserébe annyit kértek, hogy az oroszok álljanak ki el-Aszád szíriai rezsimje államrendje (jav. KJ) mögül.

Az egyre valószínűbbé váló nyugati katonai beavatkozás és az oroszok ellenkezése mögött olyan geopolitikai játszmák húzódhatnak, melyekről maximum sejtéseink lehetnek. A feszültségek kihatnak a kőolaj világpiaci árára is, őt hónapja nem kértek ilyen sokat, 112 dollárt egy hordóért. Chris Skrebowski, a Petroleum Review szerkesztője pedig nemrég arról írt, hogy a piac sokkal szorultabb helyzetben van, mint azt a legtöbben gondolják, és csak egy incidens hiányzik az olajárak kilövéséhez.

Közben meg a háttérben az egész világpiac újraszabását tervező tárgyalások zajlanak. Vlagyimir Putyin Moszkva melletti dácsájában pár hete találkozott a szaúdi hírszerzés vezetőjével, Bandar bin Sultan herceggel, és a kiszivárgott információk szerint viharos tárgyalás zajlott köztük. A hírek szerint a szaúdiak ígéretekkel és fenyegetésekkel próbálták meg rávenni az oroszokat, hogy hagyjanak fel a szír kormány támogatásával.

A tárgyalásnak egy tervezett szaúdi-orosz együttműködés volt a témája, ami a résztvevők szerint stabilitást hozhatna a kőolajpiacra. A szaúdi hírszerzés feje állítólag arról beszélt, hogy nem terveznek az orosz földgáz és kőolaj szállítással versenyezni Európában, viszont szívesen társulnának, ezzel gyakorlatilag egy ajánlatot tettek az OPEC és Oroszország közötti együttműködésre. Egy ilyen kartell a világ kőolajtermelésének 45 százalékát birtokolná, és jelentősen átrajzolná a globális helyzetet.

Az első részletek az orosz lapokban szivárogtak ki az egyezkedésről, az igazán erős részek viszont a Hezbollah-szövetséges, a szaúdiakkal ellenséges libanoni lapban, az As-Safirban jelentek meg.

A lap információi szerint Bandar herceg egyrészt biztosította Putyint, hogy ha el-Aszád rezsimje meg is bukik, a Szíriában található orosz tengeri bázisok biztonságban lesznek, másrészt pedig garantálta, hogy a csecsen terroristák nem fognak gondot okozni a jövő évi téli olimpián Szocsiban. A csecsen terroristákat ugyanis a szaúdiak irányítják, és a szíriai rezsim ellen vetik be őket, de nem terveznek számukra szerepet biztosítani Szíria jövőjében.

A kiszivárgott beszámoló szerint Putyin azonban hajthatatlannak mutatkozott, és kitartott amellett, hogy katonai beavatkozás helyett tárgyalóasztalnál rendezné a polgárháború ügyét, ahol a jelenlegi szír kormány is képviseltetné magát. Bandar herceg szerint viszont elkerülhetetlen lesz a katonai megoldás. Eddig úgy fest, neki lesz igaza.

Kapcsolódó:
   Szaúd-Arábia ajánlatot tett Oroszországnak - Szaúd-Arábia 15 milliárd dollárt ajánlott fel Oroszországnak, ha Vlagyimir Putyin "elengedi Bassár el-Aszad kezét."
   Vlagyimir Putyin a szaúdi királlyal tárgyalt
   Német diplomatákat támadtak meg Szaúd-Arábiában

*** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Elszakad a cérna Szaúd-Arábiában
2013.10.27 11:11 Hídfő.net (tárolt)

Nagyon rájár a rúd a szaúdi politikára. Éppen most, hogy Szaúd-Arábia az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja lett, a nem állandó tagok között. Szaúd-Arábia vezetői és hercegei az utóbbi időben mintha teljesen megbolondultak volna. Olyan szintű nyilatkozatok hangzanak el, mintha egy sértődött harmadikos kislány nyilatkozgatna.

Mindez ott kezdődött el (azon kívül hogy a fizetett terroristáik nem képesek Szíriát kivégezni), amikor úgy gondolták, hogy mindenki megvehető alapon Moszkvában Putyin elnököt akarták lekenyerezni, több milliárd dolláros fegyvervásárlási ajánlattal, ha felhagy Szíria támogatásával. Putyin komolytalannak nevezte az ajánlatot, és szó szerint nevetett rajta. Rá két napra az orosz sajtóban megjelent a hír, hogy további hajókat vezényelnek Szíria partjaihoz.

Ezek után jött a következő rossz hír, hogy Franciaország, majd Anglia is kivonta hajóit a szíriai térségből. Azután ott volt az USA báziskiépítési akciója, amelyben nem Szaúd-Arábiára, hanem Jordániára esett a választás, vérig sértve ezzel a szaúdi uralkodót. Szaúd-Arábia vezetése kétségbeesetten próbálta az USA kegyeit visszaszerezni, és az oroszoknak felajánlott fegyvervásárlási összeget az Egyesült Államok gyáraiban kívánja elkölteni. A Fehár Ház nagyon örül a döntésnek (a 6.8 millird dollár jól jön), ennek ellenére majd szívszélütést kapott a szaúdi vezetés, mikor közölték, az USA további hajókat von ki Szíria térségéből. Egyes körökben már azt rebesgetik, hogy a Pentagon felhagy a szíriai terroristák támogatásával. Aztán jött az utolsó csepp, mikor az amerikai politikai irány Irán felé fordult, mondván, ha Irán hajlandó lejjebb adni bizonyos dolgokat, akkor lehet újra tárgyalni Teheránnal. No ez végképp elég volt, Bandar Bin Sultan, Szaúd-Arábia egyik vezetője megfen yegette az Egyesült Államokat. Azonnal felmondanak minden egyezményt az Egyesült Államokkal, megszüntetik a jelenlegi katonai együttműködést. Sőt kizárják az Egyesült Államokat a szaúdi olajüzletből is, és nem szállítanak több olajat az Egyesült Államokba. Felfüggesztik az amerikai állampapírok vásárlását, és elkezdik kivonni tőkéjüket az Egyesült Államokból, amely nem kevés, 700 milliárd dollárt tesz ki. A petrodollároknak nevezett bevételek, és befektetések kiesése hatalmas érvágás lenne Washingtonnak. Egyes gazdasági szakemberek szerint, ez a művelet bedöntené az Egyesült Államokat.

A most bejelentett hír a kisgyerek stílus ellenére elég veszélyesen hangzik, mivel hamarosan kezdődik az újabb Szíria Barátai gyűlés, mely előkészítené a megrendezendő genfi konferenciát. A szaúdi vezetés - maga az uralkodó ház - tisztában van vele, mit fognak eredményezni a Szíriában elmaradt katonai akciók. A terroristákat leverik, és utána jön a válasz. Szaúd-Arábiában most is nagyon feszült a társadalmi helyzet, és ha egy modernebb társadalmi berendezkedés győz Szíriában, semmi sem fogja meggátolni, hogy átterjedjen Szaúd-Arábiára is. A monarchia bukásra van ítélve.

Ahhoz, hogy lássuk mennyire komoly ügy Szaúd-Arábia fenyegetése, tudnunk kell azt, hogy az USA és Szaúd-Arábia kapcsolata nagyon komoly és válságos időben született meg, és az Egyesült Államokat hatalmas bajból rángatta ki. 1971-ben gyakorlatilag (Nixon alatt) az Egyesült Államoknak be kellett volna jelentenie a csődöt. Az arany ára összeomlott, a USA gyakorlatilag fizetésképtelen volt. Mindez a vietnami háború kellős közepén. Ekkor kötött megállapodást az USA Szaúd-Arábiával illetve az OPEC-cel. Az OPEC a 70-es évek elején embargót hirdetet a nyugat ellen, és a nyugatnak szembesülnie kellett az olajhiány jelentőségével. Az olajkitermelő országok sakkban tartották az Egyesült Államokat is, amelynek ebben az időben rendkívül rosszul állt a szénája a gazdaság terén. És ekkor köttetett meg a világ legnagyobb csalásán alapuló egyezségek kusza szövevénye. Az USA kiegyezik az OPEC-cel, és megkötik, hogy valamennyi olajszállítás egyezményes elszámolási pénze a dollár legyen. Ekö zben az USA vezetése kiadja az új monetáris rendelkezéseit, és ettől kezdve a FED annyi dollárt nyomtat, amennyit csak akar. Átfordítva az USA biztosította saját maga számára, hogy az olcsó papírból nyomott dollárjaiért annyi olajat vesz, amennyit csak akar. És ha elfogyna a pénze, hát csak nyomtatni kell, mindenféle fedezet nélkül. Ebben a hatalmas átvágásban nyújtott első számú segédkezet Szaúd-Arábia. Ezek azok a petrodollárok, melyek megmentették a hetvenes években az Egyesült Államokat. Mi lenne, ha az OPEC-ben mai napig jelentős befolyással bíró Szaúd-Arábia, újra elkezdené a nyugat megszorítását reklámozni, és bőven találna követőket is. Nem véletlenül nyilatkozták amerikai gazdasági szakemberek, mindez együttesen képes lenne összedönteni az Egyesült Államokat. Ugyanis a hetvenes években történt világméretű csalásért cserébe az USA és Szaúd-Arábia egy megállapodást kötöttek, amely értelmében az USA minden időkre garantálja a fennálló rendszert, megvédi a szaúdi olajku takat, és Szaúd-Arábia lesz az USA első számú partnere a Perzsa-öböl környezetében, illetve a Közle-Keleten.

Az orosz sajtó ez ügyben V. Katasonov professzorhoz fordult, aki a legjelesebb szakértője a közel-keleti befektetéseknek, gazdasági történéseknek. Ő nagyon gyorsan rávilágított a lényegre. Szaúd-Arábia nagyon féltékeny Iránra. A féltékenység alapja pedig semmi egyéb, mint a pénz és befolyás. A hetvenes évekig a nyugat nagy kedvence Irán volt. A Rothschlid család elképzelhetetlenül nagy összegeket fektetett be Iránban, amely pénzek az iráni forradalomkor egyszerűen elvesztek. Most, hogy talán lehetőség lenne a tárgyalásokat felújítani, a Rothschild család valószínűleg minden befolyását latba veti, hogy megkezdődjön a kapcsolatfelvétel, hátha visszaszerezheti valahogyan a bennrekedt vagyonát, vagy annak egy jó részét. Szaúd-Arábia még emlékszik arra az időszakra, mikor Irán volt a kegyelt, és nem akarja ezt az időszakot újra. Inkább hajlandó lesz még magát az USA-t is csődbe sodorni. Legalábbis mindent megtenni ennek érdekében. Mindehhez új katonai szövetségesek kellenének. Moszkvát már meglátogatták, ahonnan elég rövid tárgyalások után jószerével kidobták őket. Nem sok lehetőség maradt, egyedül a franciáknál próbálkozhatnak, mivel Kínával nagyon rossz a kapcsolata. Egy ilyen mértékű pénz áthelyezése Franciaországba Párizs hihetetlen megerősödését jelentené. Ennek azonban a valószínűsége szinte nulla, hiszen ennél komolyabb összefüggések és szövetségek vannak Nyugat-Európa és az USA között. Ki lehetne az új szövetséges nem tudni, de egyelőre úgy néz ki, hogy a petrodollár Szaúd-Arábiában született, és ott is fog kimúlni.

Locations of visitors to this page
Programajánló

Törökországi Nagykörút


Kézi Malom az otthonában
Rudi Tanya
HUN TV
Hargita Panzió
StarBus 2000
HUMINIQUM
Mátyás Vendégház
Attila Hotel



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése